Twój koszyk jest pusty ...
Koszyk
Masz 0 produktów
na kwotę: 0,00 zł
Na stół
Na stół
Do kuchni
Do kuchni
Na napoje
Na napoje
Do pieczenia
Do pieczenia
Dla dzieci
Dla dzieci
Do łazienki
Do łazienki
Domowe porządki
Domowe porządki
Do ogrodu
Do ogrodu
Dekoracje
Dekoracje
Producenci
Kontakt
Tel
503-083-550
Nowości
Kto jest online
Obecnie w sklepie jest

 online.

Jak dbać i czyścić patelnie teflonowe i ceramiczne

 

Czyszczenie patelni z całą pewnością nie należy do rzeczy przyjemnych lecz niestety koniecznych. Z reguły wystarczy dobra, ostra gąbka, a do tego jakiś proszek do szorowania, i osiągnięcie zadowalających efektów murowane. Ale co zrobić z patelniami teflonowymi czy ceramicznymi… które zarysowane stracą wszelkie swoje atuty, a dodatkowo korzystanie z nich w takim stanie może okazać się nawet szkodliwe dla naszego zdrowia. Poniżej podajemy kilka sposobów czyszczenia patelni.

 

Patelnie ceramiczne:

Na powłoce ceramicznej można smażyć bez tłuszczu- oczywiście można, ale doprowadzi to do  szybkiego uszkodzenia powłoki.  Tłuszcz jest konieczny podczas każdego smażenia, smażąc bez tłuszczu przegrzewamy patelnię ,co w konsekwencji prowadzi do utraty nieprzywierających właściwości powłoki.

Po każdym użyciu, naczynie trzeba dokładnie umyć i wytrzeć. Na niewycieranym naczyniu osadza się stopniowo cienka warstwa kamienia z wody i powłoka ceramiczna traci swoje nieprzywierające właściwości.

Nie można używać naczyń z powłoką ceramiczną do przechowywania żywności, szczególnie tych z wysoką zawartością soli. Niewskazane jest także usuwanie zabrudzeń z naczynia przy pomocy soli rozcieńczonej w wodzie. Doprowadzi to do szybkiego uszkodzenia powłoki ceramicznej.

Równie ważną rolę odgrywa czyszczenie patelni ceramicznych, w tym przypadku czas odgrywa dużą rolę, co oznacza iż patelnię najłatwiej będzie nam wyczyścić  zaraz po zaistnieniu problemu, gdyż odkładanie go na później znacznie utrudni nam sprawę, Polecamy dwa sposoby na patelnie ceramiczne

  1. Soda oczyszczona: wsypujemy 3 łyżki sody, nalewamy na dno trochę wody i gotujemy przez kilka, kilkanaście minut. Gotowanie rozpuszcza przypalone resztki pokarmu i ułatwia ich usunięcie przy użyciu zwykłej gąbki do mycia naczyń.
  2. Ocet winny na dwa sposobu:  wlewamy na przypaloną powierzchnię ocet i zostawiamy na całą noc (część przypaleń odchodzi sama, część jest łatwiejsza do usunięcia), albo dodajemy do wody z sodą nieco octu i również gotujemy.

 
Patelnie teflonowe:

Teflon świetnie nadaje się do smażenia bez tłuszczu.. ale to właśnie tłuszcz przedłuża jego życie. Aby patelnia teflonowa służyła nam przez lata należy trochę o nią zadbać,  a najlepiej stosując kilka prostych zasad:

  1. Nie stosujemy detergentów do mycia z wyjątkiem pierwszego mycia tuż po zakupie i używamy tylko miękkich gąbek.
  2. Zaschnięte resztki należy namoczyć w gorącej wodzie, aż same odejdą.
  3. Po każdym myciu należy teflon przetrzeć  ręcznikiem papierowym lub pędzlem kuchennym z odrobiną oleju.
  4. Nie zalewamy patelni zimna wodą gdyż może to powodować złuszczanie się warstwy teflonu.
  5. Nie rozgrzewamy suchej patelni, przed użyciem należy przetrzeć olejem (przy użyciu pędzla  lub ręcznika papierowego).
  6. Używamy tylko i wyłącznie drewnianych lub specjalnych, przeznaczonych do teflonu widelców, łopatek itp.
  7. Myjemy tylko wystudzoną,  zimną patelnię.
Powrót
Biuletyn
Chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w sklepie ? Podaj nam swój e-mail aby otrzymywać sklepowy biuletyn.
Polecamy: zastawa stołowa, kieliszki, szklanki, talerze, patery, garnki, naczynia żaroodporne, patelnie, komplety obiadowe, mopy, kosze na bielizne, miski, salaterki.
Alda Ambition Arcuisine Arranger Biowin Branq Curver Dajar Disney domotti Edwanex Eko-drew Emalia Olkusz Ever
Fiskars Glasmark Jotta Karolina Lamela Luminarc OKT Pasabahce Patio Plast Team Renga Roth Switzerland SNB Spontex
Vileda